Η Ρεματιά  συνενώνει τις Δημοτικές Κοινότητες  του Δήμου Πεντέλης

Για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος του 2021 (Σάββατο 5 Ιουνίου),  ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και o Περιβαλλοντικός Σύλλογος  Πεντέλης «Η Πεντέλη μας» οργανώνουν διάσχιση της Ρεματιάς από την πλατεία Αγίας Τριάδας στην Παλαιά Πεντέλη μέχρι την πεντάτοξη γέφυρα στα Μελίσσια το Σάββατο,  5 Ιουνίου.

Με τη διάσχιση αυτή (που περιλαμβάνει και πρόσφατα καθαρισμένο τμήμα) οι δύο Σύλλογοι προτίθενται  να αναδείξουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της ρεματιάς που συνενώνει τις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Πεντέλης (Παλαιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μελίσσια), αποτελεί  ένα φυσικό ενοποιητικό στοιχείο και συγκροτεί  μια πανέμορφη παραρεμάτια διαδρομή,  με ευάριθμα  σημεία φυσικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

  • Θα ξεκινήσουμε στις 10:00 π.μ. από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Θα πορευτούμε στην παλαιά οδό Σουβαλιώτη μέχρι την ομώνυμη γέφυρα για να απολαύσουμε τον μοναδικό υγρότοπο. Στη συνέχεια, θα πορευτούμε παραρεμάτια προς την πρόσφατα διανοιγμένη διαδρομή για να καταλήξουμε στο δημοτικό αμαξοστάσιο της Νέας Πεντέλης στη γέφυρα Αλέξανδρου Παναγούλη. Στο σημείο αυτό θα τοποθετήσουμε πρόχειρη ταμπέλα που θα σηματοδοτεί την αρχή της παραρεμάτιας διαδρομής προς την Παλιά Πεντέλη.
  • Θα συνεχίσουμε την πορεία μας από το παραρεμάτιο μονοπάτι προς το φυτώριο της οδού Ασκληπιού, αφού ενδιάμεσα κάνουμε μικρές στάσεις στον Βύθουλα, το παλαιό φράγμα, τον καταρράκτη και τον ξεχασμένο μύλο της Νέας Πεντέλης.
  • Θα ξεκουραστούμε για λίγο στο μονότοξο γεφύρι της Ασκληπιού για να παρατηρήσουμε την εγκαταλελειμμένη στέρνα δίπλα του. Θα συνεχίσουμε μέσα από το υπέροχο παραρεμάτιο δάσος, από την ανατολική πλευρά της ρεματιάς, θα περάσουμε στην δυτική όχθη και θα βρεθούμε πίσω στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια. Από εκεί  θα ακολουθήσουμε τον παραρεμάτιο πεζόδρομο μέχρι την οδό Α. Παπανδρέου, όπου θα δούμε το σημείο συμβολής του κλάδου του Αγ. Σίλα.
  • Θα συνεχίσουμε παράλληλα με τη Λεωφόρο Πεντέλης σε δρόμους και δρομάκια παράλληλους και κοντά στο ρέμα μέχρι την πεντάτοξη γέφυρα της Δούκισσας της Πλακεντίας, όπου θα κατέβουμε να την περιεργαστούμε από κοντά και να βγάλουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και θα ολοκληρώσουμε την διαδρομή μας φτάνοντας στο πάρκο της οδού Θήρας, όπου θα κάνουμε αυτοσχέδιο πικ-νίκ.

Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Φροντίζουμε για εκδρομική ενδυμασία με πρόβλεψη για περπάτημα σε δασικό μονοπάτι μέτριας δυσκολίας. 

Η επιστροφή στα  σημεία εκκίνησης θα γίνει είτε πεζή είτε με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς (αλληλοεξυπηρέτηση – car pooling).

Θα επανέλθουμε με ενημερωτικό χάρτη και χρόνους διέλευσης από χαρακτηριστικά τοπόσημα για όσους δεν προτίθενται να περπατήσουν ολόκληση την διαδρομή.

                        Μένουμε ασφαλείς, σε επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον !

Τα Δ.Σ.  του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης και  του Συλλόγου  Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου

Στοιχεία Επικοινωνίας:

epentelimas@gmail.com, Ζύγρας Νέστωρ / 6932629331

sosrematia@gmail.com,  Αργυρόπουλος Αλέξανδρος / 6942496769