Την Κυριακή 4/12 έγινε στον Εκθεσιακό χώρο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού με τίτλο “Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια Αγαθά – Κινήματα με εξαιρετικές εισηγήσεις που μπορείτε να τις βρείτε στο youtube  https://youtu.be/Xh0a1WF2gfI ή στη σελίδα της Πρωτοβουλίας https://www.facebook.com/dimosionero

Από το εισαγωγικό κείμενο της πρόσκλησης για την εκδήλωση, με το οποίο συμφωνούμε, διαβάζουμε:

Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, του κράτους δικαίου και των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ΣτΕ δικαίωσε τους αγώνες του κινήματος για το Δημόσιο Νερό με τις αποφάσεις του το 2014 για το ΤΑΙΠΕΔ, το 2021 για την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού, το 2022 για την έξοδο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ.

Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ακύρωσε την Απόφαση του 2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Η Πρωτοβουλία, την οποία στηρίζουν 73 φορείς από όλη την Ελλάδα, συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, για τη Δημοκρατία, τη συνταγματική προστασία και την κατοχύρωση της δημόσιας διαχείρισης των κοινών αγαθών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολίτες, εκπρόσωποι από κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι/ες εκείνοι/ες που θεωρούν επιβεβλημένο να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και την ορθή λειτουργία της.

Οι ομιλητές ήταν:

  • Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
  • Ηλίας Κλάπας, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
  • Ηλίας Κορλός, πρόεδρος Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας”
  • Γιώτα Σταθά, μέλος ΔΣ Διπλωματούχων Μηχανικών ομίλου ΔΕΗ

Ενώ έκαναν παρεμβάσεις:

  • Γεώργιος Κασιμάτης, Πανεπιστημιακός, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
  • Λουίζα Βαλεντίν, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υπερεθνικών Μελετών (ΤΝΙ), Άμστερνταμ, Ολλανδία
  • David Hall, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας Δημόσιων Υπηρεσιών

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής

Ειδικά για τις παρενέργειες της ιδιωτικοποίησης του νερού όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν το Water Rising, ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ των Muireann de Barra & Aisling Crudden με αγγλικούς υπότιτλους κατά τη διάρκεια μιας εποχής ιδιωτικοποίησης του νερού το 1999 στη Βολιβία. Η ταινία δείχνει καθημερινούς ανθρώπους που, παρά την αφθονία γλυκού νερού, αγωνίζονται για το δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό, ασφαλές και προσιτό νερό.

Water Rising – Full Documentary https://www.youtube.com/watch?v=LAR8eVqwUpw