Την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για το άνω τμήμα του ρέματος του Αγ. Σίλα επισημαίνει με επιστολή του προς την Δ/νση Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας ο Σύλλογος, με βάση τα ευρήματα που καταγράφηκαν κατά την πρόσφατη πεζοπορική διάσχισή του, στην οποία αναφέρει:

Κατά την πορεία αυτή, έκπληκτοι οι συμμετέχοντες βρέθηκαν μπροστά σε σωρεία προκλητικών παρανομιών των παραρεμάτιων περιοίκων  αλλά και φαινόμενα έκδηλης εγκατάλειψης και αδιαφορίας εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, όπως:

  1. Αμφίπλευρη περίφραξη τμήματος της κοίτης (συνολικού μήκους 140 και πλάτους 30 μέτρων), δυτικά της οδού Δελφών και ανέγερση αυθαιρέτων εντός αυτής,  εντός της Α’ ζώνης Προστασίας της ρεματιάς.
  2. Ανέγερση αυθαιρέτων εντός της Α’ ζώνης προστασίας της ρεματιάς βορειανατολικά του προαναφερθέντος περιφραγμένου τμήματος
  3. Πλήρης εγκατάλειψη των έργων ανάπλασης και ανάδειξης της ρεματιάς (μονοπάτια, καθιστικά, πέργκολες, γεφυρίδια, υπάιθριος φωτισμός κλπ.) που κατασκευάστηκαν από την Κοινότητα Νέας Πεντέλης. Κατάληψη και ιδιοποίηση από όμορους ιδιοκτήτες και παντελής έλλειψη μέριμνας (καθαρισμός, επισκευή, κλπ.), που κατέστησαν τους χώρους αόρατους και μη επισκέψιμους.
  4. Αποκλεισμένα από πυκνή βλάστηση τμήματα του παραρεμάτιου μονοπατιού στην ανατολική όχθη από Πελοποννήσου μέχρι Ιερού Λόχου
  5. Περίφραξη και καταπάτηση της ζώνης διέλευσης του αγωγού αποχέτευσης μεταξύ Δωδεκανήσου – Πελοποννήσου και Σπερχειού – Αξιού.
  6. Καταπάτηση δημοτικού οικοπέδου (κατά πληροφορίες περιοίκων) στη διασταύρωση Σπερχειού και Χειμάρρας για χρόνια στάθμευση και υπαίθρια επαγγελματική δραστηριότητα.
  7. Πληθώρα παραρεμάτιων οικοδομών χωρίς σύστημα αποχέτευσης και τεκμήρια απόρριψης λυμάτων στον ρέμα στην δυτική όχθη (Σπερχειού).
  8. Πληθώρα παραρεμάτιων οικοδομών/περιτοιχίσεων από Αχελώου μέχρι Βιτσίου με πρόσωπο (οικοδομική γραμμή) που περιορίζουν το πλάτος της κοίτης στα 2-3 μ. από τα 15-18 προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο σχέδιο.

Το πλήρες  κείμενο της επιστολής, που συνοδεύεται από ογκώδη φωτογραφική τεκμηρίωση, μπορείτε να δείτε εδώ.