Στην Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την υπέροχη ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Αναγνωρίζουμε επίσης την παταγώδη αποτυχία μας.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν τα κάποτε ακμάζοντα δάση, τις ζούγκλες, τις γεωργικές εκτάσεις, τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τις θάλασσες και τις λίμνες.
Ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, λόγω της καταστροφής των οικοτόπων, της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα και της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο κατά της φύσης.
Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία, τη γνώση και τις λύσεις.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων ειδών, η οποία συνέβαλε στην προστασία χιλιάδων φυτών και ζώων.
Και η περσινή συμφωνία για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επούλωσης του πλανήτη μας.Όπως υπογραμμίζεται στο φετινό θέμα «Συμπράξεις για τη διατήρηση της άγριας ζωής», πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για να μετατρέψουμε τη δέσμευση σε δράση.
Χρειαζόμαστε επίσης πολύ πιο τολμηρές δράσεις τώρα για τη μείωση των εκπομπών, την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια, πρέπει να θέσουμε τις φωνές των τοπικών κοινοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών – των πιο αποτελεσματικών θεματοφυλάκων της βιοποικιλότητας στον κόσμο μας – στο επίκεντρο.
Σήμερα και κάθε μέρα, ας κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί για να διατηρήσουμε τους φυσικούς οικοτόπους και να οικοδομήσουμε ένα ακμάζον μέλλον για όλα τα έμβια όντα.
- 50.000 άγρια είδη καλύπτουν τις ανάγκες δισεκατομμυρίων παγκοσμίως.
- 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο βασίζεται σε άγρια είδη για το εισόδημα και την τροφή, ενώ 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από καυσόξυλα για το μαγείρεμα.
- Φαίνεται περίεργο, αλλά οι κάκτοι, τα φύκια, οι καμηλοπαρδάλεις, οι παπαγάλοι και οι βελανιδιές είναι ομάδες ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Σήμερα, ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται.