ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ – ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ώρα εκκίνησης: 08.30

Προσυγκέντρωση: Βρύση του Αγ. Σίλα (τέρμα 28ης Οκτωβρίου) στη Νέα Πεντέλη.

Αφετηρία: Αη Γιάννης των λατόμων, στα μισά της διαδρομής για την κορυφή του Πεντελικού. Φτάνουμε εκεί από τον δρόμο Νέας Πεντέλης – Κηφισιάς, στρίβουμε δεξιά προς Άγιο Παντελεήμονα (1,6 χλμ.) και στην διασταύρωση για Άγιο Παμντελεήμονα (3,7 χλμ.)  στρίβουμε δεξιά προς την κορυφή και φτάνουμε στον Αγ Γιάννη μετά από διαδρομή 5,5 χιλιομέτρων.

 Περιγραφή διαδρομής: Θα κινηθούμε ανηφορίζοντας βορειανατολικά, διασχίζοντας το λατομικό πεδίο, ανάμεσα από αρχαία και νεότερα ανενεργά λατομεία και κώνους απόθεσης παραπροϊόντων εκσκαφής. Με θέα το λεκανοπέδιο, θα θαυμάσουμε την  επιμελή εξόρυξη των αρχαίων λατόμων, θα διαπιστώσουμε την καταστροφική μανία των σύγχρονων μεθόδων εξόρυξης, που προκάλεσαν την διακοπή της λειτουργίας των λατομείων και θα ακούσουμε για τις σύγχρονες απειλές του Πεντελικού (master plan, κλπ.).

Συνολικό μήκος: 4,0  χλμ. (με την επιστροφή)

Υψόμετρα: Αφετηρία: 775 μ., Σημείο καμπής: 910 μ.

Πορεία: Επί δασικών – λατομικών δρόμων

Ενδυμασία: Περιπατητική (παπούτσια αθλητικά – πεζοπορικά, καπέλο και ρούχα εποχής).

Εφόδια: Νερό και καλή διάθεση.

 

Στόχος της εκδήλωσης.

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος (5/6/2024), ο Σύλλογος ανταποκρίνεται στην έκκληση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας (https://www.facebook.com/EpimeltirioPerivallondos/?ref=embed_page) για συντονισμένη δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Χώρας προς ανάδειξη τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ενημερωτικό υλικό (κείμενα και φωτογραφικό υλικό) από τις κατά τόπους εκδηλώσεις θα δημοσιευτεί στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου, παράλληλα με χαρτογραφική απεικόνιση, συγκροτώντας έτσι τον  ψηφιακό χάρτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Χώρας.

 Συμμετέχουμε με στόχο να αναδείξουμε την ανάγκη της αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας στο Πεντελικό για μια Πεντέλη αντάξια της συνεισφοράς της στον Παρθενώνα, περιβαλλοντική ασπίδα της πόλης κατά της επερχόμενης κλιματικής κρίσης.