COP 29 – ΣΥΝΟΨΗ ΔΗΜΟΣΕΥΜΑΤΩΝ
Η απόφαση για διάθεση μόνο 300 δισ. $ για χρηματοδότηση της πορείας χαμηλού άνθρακα και κλιματικής ανθεκτικότητας των αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι το 2035, απογοήτευσε τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έναντι του καταγεγραμμένου στόχου του 1,3 δισ. η διάθεση 300 δισ., προερχόμενων από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για επιδοτήσεις ή δάνεια, δεν μπορούν να θεωρηθούν ουσιαστική στήριξη. Ένα μέτρο μη εναρμονιζόμενο με την απαίτηση του άρθρου 9 της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που προβλέπει ρητά την υποχρέωση των βιομηχανικών χωρών να παρέχουν οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Όπως και στην COP 28 στο Κατάρ, αναδείχθηκε η αδυναμία αμερόληπτου συντονισμού των εργασιών της COP από το προερχόμενου από την φιλοξενούσα χώρα του Αζερμπαϊτζάν προεδρείου. Το ζήτημα τέθηκε και από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ και αναμένονται μέτρα για τις μελλοντικές COP.
Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση για υποβολή στις αρχές του 2025 των εθνικών σχεδίων συνεισφορών μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ) μέχρι το 2035 και η αναγνώριση των «συνεργατικών πρωτοβουλιών» εθελοντικής συμμετοχής των κρατών, όπως η υπογραφή από τριάντα κράτη διακήρυξης για μείωση του μεθανίου από οργανικά απόβλητα και από 100 κράτη για εξαπλασιασμό της αποθήκευσης της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση η απουσία δεσμευτικότητας του διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου, όπως π.χ. ο Παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου, θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων των COP, η οποία στηρίζεται επικουρικά και μόνο από τα διεθνή δικαστήρια.
Το επόμενο ραντεβού για την COP 30, ορίστηκε για την πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τον Νοέμβριο του 2025. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη σύνοδος, δέκα χρόνια μετά την Συμφωνία του Παρισιού, θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης.